كاربرد رزینهای تعویض یونی كاربرد رزینهای تعویض یونی در صنعت قند علاوه بر تسهیل استحصال ساكارز موجود در شربت باعث می گردد با حذف هر چه بیشتر ناخالصی ها محصول شكر تولیدی از جنبه های كیفی دارای ارزش تجاری بیشتری شده است و نهایتا پارامترهای میزان خاكستر و رنگ در محلول تا حد قابل توجهی كاهش می یابد . رزینهای كه به منظور رنگبری مورد استفاده اغلب آنیونی هستند . تاثیر فرایند تعویض آنیونی عبارتست از :جدا سازی مواد غیر قندی ،كاهش املاح آهكی ، افزایش مقاومت شربت در برابر حرارت ، جدا سازی مواد رنگی ، افزایش راندمان شكر استحصالی و....
در آنالیز محلولهای قندی وجود دو ماده اصلی در آنها ملانوئیدین ها و مواد حاصل از تخریب قلیایی هگزوزها HADPsكه با انجام فرایند رنگبری بر روی شربت مقدار هر دو ماده رنگین در شربت رقیق و غلیظ كاهش پیدا می كند .در آزمون مقاومت حرارتی روی شربتها ، میزان HADPs فقط در شربت رقیق افزایش یافت در حالی كه در شربت غلیظ فقط مقدار غلظت هر دو ماده رنگین كه در شربت جدا نشده بودند افزایش یافت . پس استفاده از شربت غلیظ برای رنگبری مناسبتر است .
اگر میزان معاوضه آنیونها mg 10 به ازای هر kg شربت باشد شاهد افزایش درجه خلوصی در حد% 5/0 هستیم كه البته همیشه قابل استناد نیست .افزایش راندمان شكر به ازای هر اكی والان آنیون تعویض شده 8/0تا 1 مول ساكارز است . با توجه به مسائل یاد شده و چگونگی انجام كاردركارخانجات ایران به نظر می رسد كه این فرایند تا حد زیادی در جهت رفع موانعی كه در بهره برداری طولانی به واسطه افت كیفیت چغندر قند در كارخانه جات ایجاد می شود كمك می كند . البته نباید جایگزین روند بهبود كیفیت چغندر قند تولیدی در مزارع گردد .